Tunel de Bielsa, boca nord: la dorada II/4 40 m

Dissabte 5 de març de 2011

Avui només podem escalar al matí, cal al migdia tirem cap a casa, així que toca una escalada curta. Com que a la boca sud no hi ha res en bones condicions i per tema horaris, hem de descartar Barrosa, provarem sort a la boca nord. Ahir algú ens va comentar que hi havia força neu però que es podia escalar.

Enfilem tots 4 cap a la dorada, esperant que s’hi congregui la marabunta de cada cap de setmana. Som els primers a enfilar camí amunt, així que toca obrir traça. Una colla de francesos arriba al parking, així que apretem el pas per poder triar un tros de via. L’últim tros, per arribar a peu de via, enfonsats per sobre els genolls. Miro l’Americana, que està força justa, sobretot a la part inferior, però igual li fem un top. Obro jo superdecidit per la part central de la paret, i en Pep per la part dreta. Les altres cordades, que arriben es situen a la part més de la dreta (crec que és la Canal de la Dorada). I els gavatxos, per sort eren esquiadors. Enfilo els primers metres sobre gel molt porós i amb crosta regelada per sobre. Tram central sembla que milloren les condicions, però quan he d’enfilar pel tros més dret, el gel cada cop està pitjor. He posat algun cargol d’aquells de fortuna, més que res per calmar el coco. Veig aigua córrer per darrere del gel. Decideixo tirar en diagonal cap a la R que veig a l’esquerra. Els 2 primers cops de piolet en gel bo i després en una merda de gel prim i amb aigua per sota. Ai,ai, ai penso. Intento recular, però això en gel es força complicat, així que toca apretar una mica el culet i tirar amunt. Flanqueig sobre neu crostosa amb l’ultim cargol a la quinta punyeta i per fi reunió. Faig pujar l’Àlvar que em maleeix, però algú ha de recuperar els cargols. Rapelem tot mirant l’Americana, que està desenganxada de la paret, i “visto lo visto”, decidim que no la provarem ni en top, la deixo pels més valents que jo.

Ja a baix, desmunto la via que han fet en Salvador i en Pep i decidim fer-li un top per la part més vertical. Gel mediocre (ara, molt millor que 4 metres més a la dret, per on he pujat jo) però picat a la part més vertical, així que ganxos i mínimes picades per fer el llarg. En total 3 pujades cadascú, excepte l’Àlvar, que amb la primera n’ha tingut prou i ha desfilat cap al cotxe.

Fotos: 1 i 2: jo passant força por a la part esquerra de la dorada. 3 i 4: Pep i Salvador (respectivament) a la línia de més a la dreta, 5: jo a la mateixa línia

Resumint, ideal per una matinal, però avui, el gel era força dolent. Lo millor, que no hi ha hagut les aglomeracions tipiques en aquesta via de cada cap de setmana.

Cap al cotxe a menjar una mica i cap a casa. Potser ha estat la última sortida de gel d’aquesta temporada. O no.....

2 comentaris:

Sergio ha dit...

Definitivamente me tengo que apuntar a la próxima antes de que se acabe la temporada

SEVIDE ha dit...

Si es que no us apunteu perquè no voleu. Ja sabeu que esteu convidats.
Ara, gel gel... si no canvien molt les coses crec que s'ha acabat. Potser alguna via alpina. Ja veurem!!
Salut!