Camí del Tro a la Sud del Pedraforca

A la meva edat, i tot just em desvirgo ara a la sud del Pedra. Quin tros de paret!! Ens hem decidit pel Camí del Tro (ressenya dels Ressenya, aqui), i com que l'Àlvar ha estat l'únic que s'ha deixat enredar, ens iniciarem junts a la sud del Pedraforca (val a dir que és la segona via llarga per ell...)
Arribem divendres a la nit al pàrking del mirador amb l'Àlvar, rebuts per una bona tempesta que ens impedeix fer l'habitual vivac. Hem agafat una tenda per si de cas, però plou tant i tant fort que no hi ha nassos ni d'intentar muntar-la, així que després d'uns minuts de mirar el panorama, decidim dormir al mateix cotxe. El planning de l'endemà, dependrà de la meteo i de com estigui la roca.
A la sortida del sol, primera visió del panorama... buuufff, a ronxar una mica més. Cap a quarts de 8 sembla que el sol surt amb ganes i tot i no tenir-ho clar, decidim que ens acostarem a la paret, ni que sigui a veure-la. Esmorzar ràpid, agafem els trastos i enfilem cap al refu per agafar aigua. Enfilem cap a la tartera, i comencem a pujar lentament fins a les costes d'en Dou i d'aquí, flanquejant fins a peu de paret. Arribem a peu de via, sabem que no ens hem de confondre amb la veina LLamp del Tro, de manera que no parem fins que trobem els espits (la veïna està equipada amb bolts).
Fa solet i a sota, un mar de núvols ho tapa tot. La paret sembla seca, excepte alguna zona d'on ha regalimat aigua des de la vegetació, però sembla que no ens emprenyarà en excés. Mirem amunt... òstia, que està dret això.. impressiona una mica. Ens equipem i "amablement" l'Àlvar em cedeix el privilegi de començar. Va bé (però torno a mirar amunt...). El primer comença per uns passos més d'adherència de peus però es deixa fer bé. Alguna bústia molla, però la resta bé. El segon llarg (li fot l'Àlvar) més dret i més duret, comença cap a l'esquerra i enfila vertical per uns mini-diedres, on cal vigilar de no tocar gaire verd, que està moll i rellisca. La tercera tirada, altre cop per mi, al meu entendre té el passos clau just sortint de la reunió, on hi ha uns passos finets fins a una llastra. Aquí poso un friend per tranquilitat, per uns moments em ve la moto a una cama fins que l'aconsegueixo dominar... d'aqui bon canto fins a la R. L'Àlvar puja com si res. Seguim amunt ja sense més complicacions.

El mar de núvols puja i ens comença a envoltar. Hem deixat les motxilles a baix i no portem res per abrigar, així que de seguida que s'acaba la via, comencem a rapelar per la mateixa (tots els ràpels equipats).
La via és molt bona, la roca boníssima i l'ambient brutaaaal. Equipament: molt correcte, no cal posar res, només per assegurar algun pas que allarga però els trams més complicats estan super ben equipats. La majoria de l'equipament són espits, tot i que hi ha una mena de pitons amb anella que costen més de veure ficats a les fisures. Moooolt recomanable.

PD: totes les fotos són fetes per l'Àlvar, que la meva càmera s'ha quedat a la motxilla.

Haus-Estrems al Gorro Frigi

10- Via del Carles / 12- Haus-Estrems Extret de la web dels Kpujo.

Diumenge, després de molts (massa) dies sense poder fer res de res, ens acostem altre cop a Montserrat amb la gent del Matxacuca. Hem organitzat una sortida pels socis i anem a Montserrat a fer via llarga i fàcil. Som 6 i ja decidim les cordades: Quico-Rodri, Enric-Àlvar i Pep-Sergi, i cadascuna tria la seva via: Gede, Carlos i Stromberg respectivament.
Pugem per les escales en direcció Sant Benet (osti, tantes vegades anant als gorros i no havia pujat mai per aqui, més directe i curt que la volta que feiem sempre per funicular de Sant Joan. Comentem amb en Pep, el meu germà, que mira que érem burros...). Petit despiste inicial que ens fa confondre la gorra Marinera amb la Frígia però al final acabem a peu de les vies.
En Pep i jo anem cap a l'Stromberg però ja hi ha una cordada que la comença, una que espera, nosaltres i a la poca estona una altra. Decidim, com els ultims fer canvi de plans i comencem a buscar a les ressenyes alguna via que ens agradi i no haguem fet: la Haus-Estrems. Com que anavem a la Stromberg que està equipada amb bolts, no porto ni estreps ni plaquetes ni friends, 1 sola corda de 70... sort que en Pep es previsor i ha dut 4 friends i els estreps.
La via comença per una placa inclinada de III, comú amb la Montpart. La idea era enllaçar els 2 primers llargs, però en Pep decideix quedar-se a la primera R. El segon llarg deu ser de IV i en la tònica montserratina. Tercer llarg, tiro també jo, aquest ja va cap al marcat diedret de la Haus. Aqui comença el tema: 1 buril rovellat sortint de la R i res més fins al sostret... que guay (poseu-hi un to irònic quan ho llegiu)!! El diedre el faig en lliure i està equipat amb ferralla de fa 50 anys, mig podrida, i amb cordinos no menys podrits (però com que anavem preparats per fer una via amb bolts, no porto res per canviar-ho...), així que a apretar toca. Llàstima perquè es força xulo. Surto del diedret i un cop superat poso un friend. Ara ve una placa dreta en la que sóc incapaç de veure cap assegurança... m'ho remiro una estona i tot i que no sembla difícil, un possible vol llarg sobre un friend i ferralla podrida no em ve gens de gust, així que escaquejo flanquejant a l'esquerra. A partir d'aquí, 1 tirada més que fa en Pep sense gaires complicacions i la última, sortint pel dret a la ultima part abans d'arribar a la creu on faig la R.
Aqui ens trobem amb els companys, que fa una estona que ens esperen.
Baixem per la normal i retorn (per iniciativa meva, mal que em pesi) pel camí del funicular de St. Joan. Ostia, que es fa etern... no ho recordava. Torno a comentar amb en Pep, lo burros que erem 10 anys enrere de venir per aqui i no haver provat mai les escales....
Arribem assedegats al Monestir: 1 l de fanta i 1 de cervesa=2 litres de clareta fresca!!!!
Algunes de les fotos:

1. Enric i l'Alvar a la R1 de la via del Carles. 2. Pep al primer llarg de la Haus. 3. Jo mateix al segon llarg.


1- En Pep empalmant els llargs 4 i 5, 2. Detall de la ferralla podrida del diedret, 3- Tots al cim del gorro