Montserrat: Boy-Roca a l'elefant (V+/A0, 160m)

Aquesta és una d'aquelles vies que feia anys i anys que estava pendent (ressenya dels Kpujo aqui). De fet, quan ahir dissabte enfilaven el camí, primer passant pel parking i després cap a Sant Benet, parlavem amb en Pep, el meu germà, que devia fer almenys 10 anys que no repetiem aquest camí. M'aventuraria a dir, que jo segur que l'ultim cop que vaig venir per la zona va ser amb ell, abans que emigrés i la via llarga montserratina caigués en l'oblit per nosaltres com a cordada (i per mi en resum, si no conto la Easy Rider que vaig fer l'any passat amb en Gerard). Molts records quan enfilem el camí, per sort, l'elefant, la mòmia, la panxa del bisbe, totes les agulles de les que no en sé ni el nom... i els gorros són on sempre, esperant la nostra tornada. El convenço per acompanyar-nos a mi i l'Enric a l'elefant, a la Boy-Roca, que ell ja ha fet i coneix (segur que ha accedit perquè sap que el llarg xungo es pot fer en artifo i no requereix la seva millor forma, esperant que la recuperi aviat). Recordem els nostres inicis al gorros, en Martin (un txec que escalava amb botes de futbol amb la sola modificada i una motxilla carregada de llibres i amb el mocador al cap... quina fila!), un ràpel que no arribava a terra, llamps i trons a l'elefant.... ostres, d'això en fa més de 10 anys. I fins ara no hem trobat un moment per tornar a la zona... massa temps, segur.
De la via, deu estar tot dit i comentat per tota la blogosfera. Així que penjo algunes fotos i només afegeixo que el tercer llarg, el que m'ha tocat a mi, és maco maco. I dur (per mi almenys). Anava amb la mentalitat d'encadenar-lo, i a vista. Però no ha pogut ser, em falta pila encara, així que he hagut de penjar-me de les cintes alguna vegada i "acerar" alguna altra, però no m'han calgut els pedals. L'Enric l'ha bufat i renegat, però com sempre, arriba a la R, i en Pep, tranquil, l'ha fet pedalant quan ja no ha pogut més en lliure. El reequipament correcte (només no hem trobat el parabolt del primer llarg).
Bon feeling i bons records i sensacions. M'ha agradat que en Pep s'animés a tornar amb mi a Montserrat.

Fotos: 1 Pep al primer llarg, 2 Enric al segon, 3 jo al tercer, 4 Enric al tercer
Fotos: 1: Enric al tercer llarg, 2 Enric al quart llarg, 3 la cordada al cim

Vingrau: le Petit Dru (110 m V+)

Dissabte 23 de maig, donem per acabada la fantàstica temporada hivernal que ens han regalat aquest any i comencem a escalfar motors per la roca. Sense fer res seriós en roca durant tot l'hivern, cal una mica de rodatge per agafar confiança, així que optem per una via assequible i amb poc compromís: le Petit Dru, a Vingrau (ressenya a la web dels ressenya, com quasi sempre).
L'aproximació és evident, tot i que per no perdre la costum, seguint uns francesos ens desviem una mica. Cal deixar el cotxe en una mena de parking a la banda dreta de la carretera (en una curva de quasi 180º). Les parets queden a la nostra dreta. Nosaltres hem de seguir el camí, ben marcat que va pel fons de la vall fins a passar una collet des d'on ja veien el Petit Dru. Seguim en direcció a una cabana lliure que queda just davant, a uns 10' de peu de via.

Arribem a peu de via, i ens equipem. 5 llargs, en Jordi s'ofereix per fer el primer. Comença per una placa inclinada i lleugerament polida, on veiem un spit. De seguida puja cap a una llastra amb 2 pitons. Aquí es lia una mica i tira cap a l'esquerra, però recula i veu un altre pitó més a la dreta. Cal tirar per una altra llastra. La cosa es va posant dreta. Arriba a la primera R (2 quimics) però com que queda corda, empalma amb el segon llarg i va tirant. Comença per una zona més dreta amb bon canto. Un cop superat això, la via va una mica cap a l'esquerra però no veu les assegurances i tira pel dret protegint amb friend. Arriba a la segona R, a peu d'un marcat diedre (2 quimics). En Gerard tirarà de primer en aquest tercer llarg, la idea és que si va bé, empalmi amb el quart. El diedre està polit i t'escup una mica si intentes anar per dins. Protegit amb spits i pitons (opcional un friend als ultims passos). R just en acabar el diedre (15 metres??).

No empalma els llargs i pugem. Ara em toca a mi, quart llarg fàcil on només cal anar buscant els pitons per seguir la via, fins que arribes a la 4ª R (2 quimics), vull tirar per empalmar els 2 llargs però la corda tiba molt pel fregament i el llarg que ve és dret. Munto R i pugen les 2 fieres. L'ultim llarg el torno a fer jo de primer, va per una llastra ben assegurada però vertical i que també rellisca una mica.

Té bons "cantus" i es pot superar sense problemes fins a dalt de tot (protegeixo amb un friend, que quan tinc posat veig que té un pitó a 30 cm.... no coment...) Ultima reunió també amb quimics. Pugen aquest parell i mengem una mica un cop acabada la via. Baixada evident fins a peu de via.

Pedalant pel Cabrerès

Veient el títol del post, sembla que m'avanci una setmana a la macro-mega-sortida en BTT que hi ha pel Cabrerès però la cosa no va sobre rodes. Feia molt que no treia el pedals i a més aprofitant que anàvem a dinar a Cabrera per celebrar l'aniversari de la Marta, enredo el meu germà per fer la via GEM (la ressenya a la seva WEB).
Cap dels 2 haviem pedalat en sèrio des de feia la tira de temps, així que millor una via equipada amb quimics a prova de bomba, diuen. Calculo 3 hores per fer la via, així que sortim abans que els altres. El que no havia calculat és que perdriem la tira de temps per trobar la via (això comença a ser una costum i per tant, preocupant...). Deixem el cotxe a Sant Julià i enfilem pel camí que va a les escales fins que trobem una marca blanca i una fita. La ressenya (que s'ha quedat a casa) diu que seguim les marques i anem a peu de paret fins a trobar la via. Perfecte, sembla que anem bé... però no. Només trobem aquesta primera marca i pugem per no-camí fins a peu de paret i comencem a buscar. Cap a l'esquerra... res. Vale, reculem. Cap a la dreta... res. Cony... Dreta... esquerra....una mica més enllà... no deu ser per aqui, que sembla que la paret perd alçada.... dreta doncs.... collons, som a les escales. Torno a buscar la primera i unica marca i començo de nou. Flanquejant a l'esquerra quan sóc a peu de paret, vinga buscar i no veig res. Al final cansat, truco en Quim que m'orienta una mica i segueixo a l'esquerra per allà on semblava que la paret perdia alçada... doncs no, no la perd. Quina merda, hem perdut més d'una hora per no tirar 50 metres més enllà. Total, després d'esgarrinxades i relliscades vàries arribem a peu de via, però són les 12 i a les 2 tenim taula per dinar. Provem-ho, si anem ràpids encara la podem fer....

Tiro jo de primer, primers metres més ajaguts però de seguida la cosa es posa dreta. Artifo equipat o sigui que anar fent. Es lent això. Les assegurances no estan precisament juntes, m'he d'estirar, sobretot a les 2 ultimes abans de la primera R. Aquí, com que ja anava avisat, faig servir l'invent (cinta rigida) per xapar, i quan ho passo veig que hi han fet una presa de mans per ajudar-te. Igual en l'ultim pas, però aqui xapo sense la canya. R amb 2 quimics. Trigo 35 minuts a fer el llarg.
Puja en Pep. Laboriós això de l'artifo... (ara entenc la penya que triga hores per obrir un llarg... si nosaltres triguem tant i està equipat...). Va fent i bufant. Per l'osca apareix la resta: Marta, Anna, Quim i Santi. Els dic que baixarem que si no no arribem a dinar. Quan arriba en Pep, muntem ràpel i baixem. Llàstima de l'horari, però el segon llarg es veu més xungo i està clar que no haguéssim arribat a l'hora a dinar. Queda pendent acabar.

Dir que la roca és dolentíssima, però es veu que els químics que han posat són a prova de bombes. La via vertical, i al segon llarg desploma en alguna zona (almenys vist des de sota) . Els passos... llargs però no inhumans (la canya casolana és una bona aliada). Sol directe a partir de la 1 del migdia.
Arribem a dinar mitja hora tard, però es veu que encara hem d'esperar una mica... estem fets pols... Dinar fantàstic, riures i bona companyia. La via queda pendent d'acabar.

Cadí: canal de l'Ordiguer (variant Est V-80º 400m)

Després de la pallissa i de recollir tot el repertori de roba, cordes i material que tenim estès per les baranes del mirador del Gresolet amb l’esperança que s’assequi, l’Enric i jo tirem cap a Estana. Voldriem fer la canal de la roca Verda, però estem trinxats, la via és llarga i no volem trobar massa cues tornant cap a casa, de manera que planegem alguna cosa més curta i ràpida. Ens decantem per la variant Est de l’Ordiguer. Té un pas de V o 80º per superar el bloc. La tinc pendent de fa molt de temps.

Parem per Cal Basté a sopar i de pas mirar el Madrid-Barça. Quin ambient que hi ha al bar. Sopem i tornem a l’hotel de mil estrelles. Contrasten les furgos noves (i no tant noves) aparcades, els soroll de les calefaccions i nosaltres 2 ficats al sac fent vivac, estirats al costat del cotxe, rotllo indigent.

No poso ni el despertador. Passen alguns cotxes, sento dringar material de la penya que puja més d’hora. A l’hora pactada, intento en va despertar l’Enric. Mentre, des del sac, faig tè i començo a esmorar. La marmota, encara dorm uns metres més enllà. “Enric, tiu, desperta que ja és hora”. Aixeca el cap i amb la mateixa velocitat, torna a posar-lo bé i adormir-se. “Eiiii!! Què vols fer??” Un gemec i un canvi de posició i torna a quedar-se clapat. Tercer intent: “Neeeeeeeeen. Ens llevem o què??”. Al final, surt de la letàrgia i s’arrossega fora del sac.

Preparem poc material i tirem amunt. Som els ultims a pujar. Arribem al Prat del Cadí i tirem cap a l’Ordiguer: sembla que hi va tothom. Alguns es desvien per l’Amagada. 3 cordades que veiem van per l’Ordiguer. Tenim una baixada de rendiment just abans d’entrar a la canal i ens arrosseguem fins al desviament de la variant. Aqui ja no tenim traça oberta, i em toca obrir. Neu dura i pedretes que van caient de dalt.

En arribar al bloc empotrat, ja estem una mica recuperats i deixo passar l’Enric. Tirarem a pèl, que es veu fàcil. Presenta una mica de gel podrit a l’esquerra, però aguanta els piolets. Superem el pas i seguim fins a una zona més estreta just abans d’arribar a dalt, més dreta amb roca i una mica de gel. Ara es flanqueja cap a la dreta per seguir per una canal fàcil (aqui ja tenim traça oberta) fins al cim.

a som a dalt. Només em ve al cap l’encigalada de l’ultima visita al Cadí i encara no m’explico que vam fer. Miro la sortida de l’Espectre de Broken i flipo: les voltes que deviem donar perduts en mig de la tempesta... desorientats totalment.... buscant un lloc fàcil per baixar.... amb aquella visibilitat impossible. Crec que si m’hagués plantat a davant de la canal de Cristall i sense veure-hi a 5 metres, no hagués volgut baixar: el primer tram, que està dret i acornisat per la dreta, hagués pensat que no era per allà.... ara més que mai penso que vam fer el més assenyat (si no contem haver-nos quedat al cotxe!!).

Culen-bajen per la canal de cristall i quasi fins al prat del Cadí. Millor, estem rebentats.

Baixem fins al cotxe i directes a la font a cuinar i menjar.

Hem aprofitat l’estirada de la temporada hivernal. Llàstima que ja li queda poc, com a molt fer alguna canaleta més fàcil, però no crec que res en lo que s’hagi de traccionar.

La nota negativa és l’arrissada que ens van fotre a cal Basté per un plat de sopa i xai amb patates... per no tornar-hi!!!

Pedraforca: canal del Riambau

Per fi m’he pogut treure aquesta espina, doblement clavada aquesta temporada i finalment hem fen la canal del Riambau al Pedra en bones condicions (i no dic molt bones perquè segur que uns dies abans estava millor).

La culpa (i dono gràcies) de tot això ho té internet. Ha assolit una importancia prou forta entre el món escalador i alpinistic. No només per les pàgines de piades com Infohielo (que encara aguanta rebent força piades) o la de la FEEC (en hores baixes) sinó també pels blogs que uns i altres mirem, per buscar informació de vies i per veure lo fanàtica i activa que està la penya. Tot té el seu costat fosc, que porta a trobar-se més gent de l’esperat a les vies que presenten condicions, però, crec que és d’agraïr que es comparteixi aquesta informació: ens evita quilometrades i patejades per no trobar les vies en condicions. En el cas de l’alpinisme i el gel, n’és el més clar exemple, doncs en el nostre Pirineu, les condicions són efímeres: avui hi són i potser demà passat ja no... Jo m’autoinculpo com a buscador de condicions (sobretot quan tens una via entre cella i cella) i només em queda donar gràcies als companys que van piar que la Riambau estava en condicions i que van tenir paciència per aclarir-me per on anava la via. Després de 2 abandonaments aquesta temporada, la veritat és que no pensava tornar-hi. Però ho hem fet, i sort, perquè és una senyora via (al meu modest parer).

Aquest nou intent a la via comença amb un mail d’en Salvador quan tots 2 ja hem vist la piada a Infohielo: Riambau en condicions!!!! 3 dies de festa per endavant, quedem per fer-la dissabte, que la meteo és més segura (encara que segur que trobem més gent). S’apunta també l’Enric i com no, apareixent in-extremis des d’Alacant quan sent que tornem al Pedra: en Pep.

Nit a l’hotel de mil estrelles al mirador del Gresolet i a les 5 de la matinada comença el pateig. Coneixem el camí (joder si el coneixem en Pep i jo...) i anem fent amb la llum dels frontals. Coincidim amb una altra cordada just abans d’arribar al Dit. Ens equipem amb calma i els deixem passar, nosaltres som 2 cordades i ells aniran lleugers, millor que ens agafin una mica d'avantatge per no coincidir gaire.

El primer llarg té més gel que l’altre intent, i el faig més ràpid. Munto R als pitons amagats a la neu però sé on són. Puja l’Enric, avui el meu company de cordada i el faig tirar fins a la base del segon llarg. Aqui, coincidim amb la primera cordada, que tira per la dreta. Vaig avisat de que la via va per on vam abandonar l’altra cop, però no sé perquè no faig cas a la veueta que em sona al cap i segueixo la primera cordada que es desvia per la dreta. Uns passos super estrets en mixte molt macos (2 pitons) porten a un mur de pedra dret amb un pitó al mig. El primer de corda dels altres companys fa uns quants A0 i ens tira algun que altre bloc per superar el pas. Jo diria que la via no va per aqui i decideixo recular. Mentre, en Pep tira per l’entrada directa al segon llarg. Diu que ha suat, però obre un segon llarg brutaaaaaaaal. Quan arribo de nou a la R, ja ha arribat una altra cordada de 3, que decideixen anar cap a la R de sobre el bloc, de manera que no fan l’entrada directa al segon llarg. Puja en Salvador i de seguida, darrera d’ell, assumint que menjaré gel, m’hi poso jo... però entre mig dels 2 s’ha colat el primer de la cordada de 3. Ja no ens desenganxarem quasi fins al final...

Cal dir que el segon llarg és brutal, i que les condicions tampoc tenen res a veure amb la retirada de l’intent anterior (ara hi ha molt més gel). L’entrada directa és força vertical, dona una mica de treva uns metres per després tornar-se estreta i dreta, cal sortir-ne en plan diedre gelat. Lo dit: brutaaaaaaal!!!!! Quin llarg més maco. Llàstima que la tensió i la pluja de projectils fan que no m’entretingui a tirar cap foto. Arribo a la R, passo algo de material a en Salvador que tira per canal de neu amb un petit ressalt glaçat fins al peu del que serà l’altre llarg dificil: una entrada en roca força vertical (2 pitons, la resta friends).

Aqui es forma l’embús definitiu: el llarg no és fàcil els primers 10 metres i cal negociar-lo bé, de manera que es triga lo seu. En Salvador li fot primer (els de la primera cordada ja han passat), jo espero a sota juntament amb en Ferran, esperant torn. 6 cordes ballant per allà, aigua caient d’una part que desglaça i que em deixa força xop. Li dic a l’Enric que esperi a la seva R, que estarà més comode. Jo ja passo de fer aquest llarg entremig de cap cordada i decideixo deixar passar la cordada de 3. Quan arriba l’Enric i l’ultim encara el llarg, li foto jo de primer tot ganxejant, però s’ha fet un nus a la corda de la noia que va davant meu i no li passa per un mosquetó que té més amunt, de manera que no la tenen collada. S’espera que jo passi i li desfaig el nus. Un cop superats els 10 metres de roca, la cosa gira a la dreta per canal de neu fàcil. Faig R amb 2 friends i una V. Puja l’Enric i tira els ultims 60 metres de corda per canal de neu (50º) fins al final de la via.

Ens trobem tots quatre a dalt i mengem mentre comentem la jugada: es una via molt ben parida amb un ambient acollonant. Es que la nord del Pedra ja ho té això....

Recollim i baixem cap a l’enforcadura. Fem uns “culen-bajen” (crec que això tenia un nom tècnic, no???) que estalvien temps i mal de cames fins que s’acaba la neu. Repòs amb cola i birres al refu i cap al cotxe.

En Pep i en Salvador tornen cap a casa. L’Enric i jo, farem alguna cosa demà al Cadí.


Tenia pensat dibuixar una ressenya de la via, per aclarir per on va.. Dibuixo fatal, o sigui que sort que se m’han adelantat. Amb el permís del creador, poso la ressenya. Val a dir que només havia trobat una al la WEB del Madteam i una altra al llibre: “Pirineus, neu i glaç” però aquesta última és escassa a més no poder i segons em van dir, sembla que parla de la clàssica, que escaqueja per campes de neu un cop passada la cova.

Conteu 2 hores d’aproximació fins al coll del dit, un flanqueig expo (sobretot si la neu no està en condicions) i un cop dins la canal, 3 llargs boníssims amb algun llarg intercalat més fàcil en canal de neu. No dubteu a fer aquesta via si en teniu la oportunitat i presenta condicions. Un viote!!!


Aqui la ressenya que s'han currat en Dani i en Guillem publicada amb el seu consentiment (Dsup, 500m, 80º, M4)